<
>
Csiperkegomba
Shiitake gomba
Nameko gomba
Kucsmagomba
Vargányagomba
Sárga rókagomba
Mezei szegfűgomba
A szegfűgombának csak a kalapja használható fel. Tönkje rostos, ezért rágós, ehetetlen.Főzhetünk belőle levest, gombapörköltet vagy gombapaprikást. Használhatjuk húsból készült ételek mellé köretnek.
Ha szárított szegfűgombából készítjük az ételt, felhasználás előtt 20-30 percre áztassuk hidegvízbe a gombát. Ennyi idő alatt megpuhul és a friss gombához hasonlóan készíthetjük belőle
a finomságokat.
Fagyasztott szegfűgombát nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba.
Kalapja és tönkje egyaránt használható. Kisméretű gomba egészben, a méretesebb darabolva használhatók.
Aromái vajban, növényi olajban kitűnően érvényesülnek.
A legegyszerűbb tojásrántottából is igazi különlegesség válik rókagombával. Bármilyen saláta készíthető belőle. Kitűnően illenek hozzá
a zöldfűszerek, mint például a rozmaring, zsálya, kakukkfű.
Süthetjük vad-, sertés esetleg marhahússal. Főzhetünk belőle leveseket, krémleveseket, tésztaételeket, rizottókat.
Ha szárított rókagombából készítjük az ételt, felhasználás előtt 20-30 percre áztassuk hidegvízbe a gombát. Ennyi idő alatt megpuhul és a friss gombához hasonlóan készíthetjük belőle
a finomságokat.
Fagyasztott rókagombát felhasználás előtt forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 2-3 perces főzés után, leszűrjük róla a vizet.
A kapott gombából a friss gombához hasonlóan készíthetjük az ételt.
Az ínyenc konyha fő alapanyaga.
Elkészíthetjük dinsztelve, párolva, sütve.Vadas ételek, tészták, szószok, levesek készíthetők belőle.
Remek tölteléke lehet húsoknak, ravioliknak, de használhatjuk pizza feltétnek is.
Ha szárított vargányából készítjük az ételt, felhasználás előtt 20-30 percre áztassuk hidegvízbe a gombát. Ennyi idő alatt megpuhul és a friss gombához hasonlóan készíthetjük belőle
a finomságokat.
Fagyasztott vargányát nem szabad kiolvasztani,
fagyottan tegyük a lábasba.
Általában kalapját használjuk, aminek belseje
teljesen üreges. Ebből következik,
hogy legtöbbször megtöltjük. Megtölthetjük például hússal, spenótos juhtúróval, medvehagymás krémsajttal. Kiválóan alkalmazható tésztaszószok ízesítéséhez.Karakteres fűszeres ízének köszönhetően készíthetünk belőle gombalevest is.
Fagyasztott kucsmagombát nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba.
A Nameko gomba Japán egyik legnépszerűbb termesztett gombájának számít. Ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és nátriumot tartalmaz. Gazdag vitaminokban,
mint B1, B2 és B3 ezen kívül zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.
Remek kiegészítője hirtelen sült húsoknak, szárnyasoknak. Pirítva vagy grillezve is nagyon finom. Párolva pedig levesekbe és rizottókba való.
A shiitake gomba hatékonyan csökkenti a szervezet vérzsírszintjét
A gomba támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait. Jót tesz a gyomornak és csökkenti a káros koleszterin szintjét a vérben. Emellett a benne lévő vegyület a vírusok és baktériumok ellen is hatásos, erősíti az immunrendszert.
Elkészíthető wokban zöldségekkel sütve. Használható rizsételek és levesek elkészítéséhez, de salátákhoz is kiváló alapanyag.
Csiperkegombát sokféle képen felhasználhatjuk. Lehet főszereplő, de töltelékek, raguk kiegészítője is.
Készülhet belőle leves vagy krémleves.
Elkészíthetjük paprikásan, de a tejszínnel főtt gombás ragu
is nagyon finom.
A töltött, grillezett vagy épp rántott gombafejekről sem érdemes megfeledkezni.
Ez még csak a kezdet, hisz megszámlálhatatlan finomság készülhet belőle.